COPD-training
Iedereen met COPD heeft baat bij lichaamsbeweging. Volhouden is gemakkelijker als u een vorm van bewegen kiest waar u plezier in heeft. Zo kunt u met wat aanwijzingen en hulp op eenvoudige wijze meer beweging in uw dagelijkse leven inbouwen. Belangrijk daarbij is om per week duidelijke en haalbare doelen te stellen. De huisarts of de longarts kunnen u op basis van longfunctie- gegevens en uw klachtenpatroon, verwijzen naar de fysiotherapeut voor een longreactivatieprogramma. Dat programma is erop gericht om uw conditie onder begeleiding van een fysiotherapeut te verbeteren. Een beter uithoudingsvermogen en meer kracht in de spieren van uw armen en benen zullen alledaagse activiteiten makkelijker laten verlopen.
Behalve voor conditie-verbetering heeft de fysiotherapeut ook aandacht voor uw ademhaling. U leert een aantal ademhalingsoefeningen, onder andere om het slijm beter op te kunnen hoesten. Tevens let de fysiotherapeut tijdens inspanning op het tempo waarin u actief bent, zodat u ook het gevoel van kortademigheid kunt beïnvloeden.

Tijdens het eerste bezoek maakt u kennis en spreekt u met de behandelaar over klachten en verwachtingen. Mensen met COPD trainen meestal twee tot drie maal per week, 45 minuten. tot een uur lang, onder begeleiding. Daarvoor heeft onze praktijk een oefenruimte met veel goed instelbare trainingsapparatuur. U krijgt uitleg over de werking en kunt gelijk al beginnen. Het niveau van uw training is afhankelijk van uw lichamelijke conditie. U traint als het kan in groepsverband, maar daarbinnen volgt u wel uw eigen trainingsprogramma. De eerste paar keer begeleidt de fysiotherapeut u bij de gehele training. In de loop van de tijd traint u steeds zelfstandiger en zal de fysiotherapeut u coachen.

De begeleiding bestaat dus uit een trainingsprogramma op maat, adviezen voor een efficiënte ademhaling en indien nodig controle van de hoeveelheid zuurstof in het bloed.
Zo kunt u op een verantwoorde wijze sporten. U traint in uw eigen tempo en volgt uw eigen programma.dat regelmatig wordt aangepast aan uw mogelijkheden.

Wij zijn ook onderdeel van Netwerkzorg COPD Waterland en KNGF gecertificeerd voor COPD- beweegprogramma.
Voor meer informatie over het Netwerk kunt u kijken op: Site van DOKH Waterland
Julianastraat 6 - 1441 EP Purmerend - 0299 - 42 34 62 - info@fysiotherapiejulianastraat.nl